RSS

Ganti PPSMI tak jejas pelajar

16 Jul

Sebarang pembaharuan dilakukan hanya babit murid baru seluruh negara

PUTRAJAYA: Kementerian Pelajaran memberi jaminan sebarang keputusan berhubung program pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) tidak akan menjejaskan kumpulan pelajar sekolah rendah yang sedang mengikutinya.

Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata sebarang program baru jika diputuskan kelak bagi menggantikan PPSMI akan dimulakan dengan kumpulan baru pelajar.

“Apa pun keputusan yang bakal diambil berhubung pelaksanaan PPSMI tidak menjejaskan murid sedia ada kerana kita akan memastikan program baru akan bermula dengan kumpulan baru,” katanya pada sidang media selepas Persidangan Meja Bulat PPSMI di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini, semalam.

PPSMI yang bermatlamat meningkatkan kecekapan pelajar sekolah rendah dalam bahasa Inggeris dimulakan dengan projek perintis lima tahun pada 2003.

Hishammuddin berkata, keputusan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) 2008 juga bukan penentu kepada PPSMI, sebaliknya hanya tempoh yang ditetapkan kementerian untuk memutuskan sama ada meneruskan atau membatalkan program itu.

Beliau berkata, Kementerian Pelajaran masih perlu menjalankan pelbagai kajian dan mendapatkan pandangan pelbagai pihak sebelum membuat keputusan kerana ia membabitkan pelaksanaan dasar kementerian.

“Keputusan UPSR 2008 bukanlah semata-mata petunjuk kerana tujuan kita membenarkan pelaksanaan PPSMI selama enam fasa kerana mahu mengkaji pencapaian kumpulan pertama sekolah rendah yang mengikuti program ini.

“Justeru, kita akan meneliti semua laporan kajian, tinjauan dan pemantauan yang membabitkan pelaksanaan PPSMI sejak tahun 2005 hingga sekarang sebelum membuat sebarang keputusan,” katanya.

Hishammuddin turut mempelawa mana-mana pihak yang berminat termasuk Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) untuk menghadiri persidangan meja bulat bakal diadakan pada masa akan datang.

Katanya, pembabitan profesional pendidikan di luar kementerian membolehkan perbincangan mengenai status pelaksanaan, pencapaian, kemajuan dan keberkesanan PPSMI.

Advertisements
 

Tags: ,

One response to “Ganti PPSMI tak jejas pelajar

 1. See

  17/07/2008 at 4:44 pm

  Salam,
  Saya member NGO JKBI kat johor bahru.
  (JKBI termasuk suaram jb dan PAS pemuda johor).
  Kami ni sedang usaha pasal isu ini.
  Boleh beritahu dari mana source berita ini.
  Puas saya telah cari beberapa jam, kat bernama tak dapat.
  Kasih.
  See

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: